Preces: 0
Par summu: 0 EUR
Apskatīt grozu »
PRODUKTU GRUPAS
Akcijas
INFORMĀCIJA

Britu nacionālā aptauja norāda uz D vitamīna nepietiekamības draudiem


Kā norāda jaunākie Nacionālās diētas un uztura aptaujas (National Diet & Nutrition Survey (NDNS)) rezultāti, D vitamīna nepietiekamība uzturā kļūst par arvien nopietnāku problēmu Lielbritānijā. Tomēr, kā apgalvo ārste Kerija Rukstone (Carrie Ruxton), pārtikas industrija šai problēmai varētu palīdzēt.

Pēc visaptverošās NDNS rādītājiem, to 19-64 gadus vecu pieaugušo skaits, kas patērē zemāku D vitamīna devu nekā valdības noteikto minimumu, no 20% pieaudzis uz 23%. Vēl pie tam, 22% bērnu vecumā no 11 līdz 18 gadiem konstatēts zems D vitamīna daudzums organismā. Jāpiebilst, ka ziemas mēnešos abu šo grupu cilvēku skaits palielinās līdz 40%.


Kā Rukstone skaidro, „četriem no desmit cilvēkiem konstatēta D vitamīna nepietiekamība organismā. Tie ir ļoti satraucoši rādītāji.”


„Spēcīgi, zinātniski pierādījumi D vitamīnu saistījuši ar kaulu veselību, tāpēc Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EPNI) atļāvusi uz produktiem, kas satur D vitamīnu, rakstīt, ka tie palīdz organisma imūnsistēmai,”stāsta Ruksone.


Vēzis, diebēts, sirds un asinsvadu slimības

„Zinātnieki sākuši D vitamīna nepietiekamību uzturā saistīt arī ar paaugstinātu vēža, 2.tipa diabēta un sirds un asinsvadu slimību risku, lai arī šādi pieņēmumi vēl ir ļoti agrā stadijā,” piemin ārste.


Lai arī D vitamīnam nav noteikta konkrēta dienas ieteicamā deva pieaugušajiem, ES marķēšanas pamatnostādnes iesaka uzņemt 5mg D vitamīna dienā. Taču, vadoties pēc jaunākajiem NDNS rezultātiem, ko publicējis Public Health England, Lielbritānijas rādītāji ir krietni zemāki.


Ārste skaidro, ka vasarā pieagušie D vitamīnu, galvenokārt, iegūst no saules stariem (90%) un tikai 10% no uztura. Bet, tā kā ziemā tieša saules gaisma ir minimāla, patērētāji ir pilnībā atkarīgi no ķermeņa rezervēm un no ikdienas uzturā uzņemtā.


Vēl viena ar šo tematu saistīta problēma, kas atklājusies aptaujas laikā, ir sabiedrības tendence neuzņemt ieteikto 1 porciju taukskābēm bagātas zivs nedēļā. „Treknas zivis ir ļoti bagātīgs D vitamīna avots,” paskaidro Ruksone. 

Raksta autors: Rod Addy, 16.05.2014.

Raksta adrese: http://www.foodmanufacture.co.uk/Ingredients/Vitamin-D-deficiency-fears-sparked-by-national-survey

Foto: ilivehealthy.net