Preces: 0
Par summu: 0 EUR
Apskatīt grozu »
PRODUKTU GRUPAS
Akcijas
INFORMĀCIJA

Granātābolu sula mazina sirds un asinsvadu slimību risku


2011. gada 12. Novembris (Filadelfija, Pensilvānija) – Daniel M. Keller, PhD


Pacientiem, kam veica hemodialīzi (asins attīrīšana, izmantojot mākslīgo filtru) un kas samērīgos daudzumos lietoja granātābolu sulu, viena gada laikā novēroja nepārtrauktu un labvēlīgu efektu uz lipīdu stāvokli, assinspiedienu un ārstēšanās gaitā nepieciešamo antihipertensīvo medikamentu daudzumu. To Amerikas Nefroloģijas savienības 44. Ikgadējās tikšanās laikā ziņoja B. Kristala no Nefroloģijas nodaļas Rietumu Galilelejas slimnīcas Izraēlā. Kopā ar cukuru, ūdeni un pektīniem granātāboli satur arī askorbīnskābes antioksidantus un polifenola flavonīdus.


Hemodialīzes pacienti randomizētā pētījumā saņēma 100ml granātābolu sulu un līdzīgi garšojošu placebo trīs reizes nedēļā, 12 mēnešu garumā. Pētījuma objekti bija lipīdu stāvoklis, ieskaitot triglicerīdu, zema blīvuma lopoproteīnu holesterīns, augsta blīvuma lipoproteīna holesterīns, sistoliskais un diastoliskais asinsspiediens un vairāki nepieciešamie antihipertensīvie medikamenti.



12 mēnešu laikā uzlabojās visi lipīdu profila rādītāji tiem, kas dzēra granātābolu sulu, ko nevarēja novērot placebo grupā. Īstās sulas grupā bija statistiski ievērojams samazinājums triglicerīdos. Šajā pašā laika periodā ievērojami pieauga augsta blīvuma lipoproteīna holesterīns. Placebo grupā nebija nekādu izmaiņu šajos rādītājos.



Pētījuma laikā konstatēja arī ievērojamu sistoliskā asinspiediena pazemināšanos, jo īpaši pacientiem, kam sistoliskā spiediena sākumstāvoklis bija vismaz 140 mm HG. To nekonstatēja placebo grupā.  



12 mēnešu periodā pētījuma dalībnieki, kas dzēra sulu, uzņēma krietni mazāk antihipertensīvos medikamentus nekā placebo grupa. Sulas grupā 22% dalībnieku uzņēma mazāk medikamentu, 12,2% dalībnieki uzņēma vairāk medikamentu. Placebo grupā šos medikamentus mazāk uzņēma 7,7% dalībnieku, savukārt 34,6% uzņēma vairāk antihipertensīvos medikamentus.



Dr. Kristala spekulē, ka granātābolu sulas lietošana var samazināt sirds un asinsvadu slimību risku pacientiem, kuriem veic hemodialīzi un iesaka to iekļaut diētās, kas samazina kardiometaboliskos riskus, ieskaitot zema sāls diētas, Vidusjūras diētu un hipertensiju samazinošas diētas.



Pastāv arī piesardzības raizes – granātābolu sula satur augstu kālija līmeni, kura pārdozēšana ir risks pacientiem ar hroniskām nieru slimībām un diētiskiem kalcija ierobežojumiem. Šādiem pacientiem jābūt dietologu un nefrologu uzraudzībā. Turklāt granātābolu sulas lietošana var traucēt noteiktu zāļu vielmaiņu, paaugstinot to līmeni asinīs. Taču šāda kaitīga ietekme netika konstatēta pētījuma dalībniekiem.



Dr. Katerīna Tatle (Katherine Tuttle), medicīnas profesore, kas nebija iesaistīta šajā pētījumā, atzina, ka "šis ir interesants provizorisks pētījums. Es domāju, ka pirms mēs dodam saviem pacientiem granātābolu sulu, ir nepieciešams veikt lielāku pētījumu plašākai auditorijai, un vajadzētu arī pētīt citus riska faktorus nekā tika mērīti”. Komentējot augsto kālija līmeni granātābolu sulā, Dr. Tatle ieteica pacientiem, kas izlēmuši to lietot, darīt to zināmu arī saviem veselības aprūpes profesionāļiem.



Šim pētījumam nav piešķirts komerciāls finansējums.



Avoti: Kidney Week 2011: American Society of Nephrology 44th Annual Meeting. Abstract FR-PO1660. Presented November 11, 2011. Ziņojums publicēts: Medscape Medical News, www.webmd.com